Thursday, December 25, 2008

CHIP COKLAT (ala-ala famous amos)

Bhn2(utk 200 biji biskut)
Kuning telur 8biji
Esen vanilla 3sudu besar
Golden churn butter 2ketul(suhu bilik)
Brown sugar 14oz
Tepung naik sendiri 24oz
Chip coklat 300g (ikut suka)
Badam kisar 150g (ikut suka)


Cara-cara
Stir butter dgn brown sugar smpai ½ kembang, jgn kembang sangat nanti biskut berongga di dlm. Masukkan kuning telur yg telah di pukul dgn esen vanilla (pakai sudu)kedlm adunan, kacau sbati. Pastu msukkan chip coklat dan badam kisar dan kacau sebati. Masukkan tepung , sikit demi sikit pstu kacau, kalau agak2 adunan keras tapi tepung tak habis lagi, jgn habiskan tepung, kalau tak habiskan je tepung tu. Pastu gunakan sudu kecil dan garfu utk masukkan dlm Loyang..tak yah cntik2, kaut pakai garfu lepas tu tolak pakai sudu ke Loyang..Bakar 150c selama 30 min tapi tengok kalau dah masak angkat tak perlu ikut masa.

No comments:

Post a Comment