Bahan-bahan ( 18 cm )
(utk kek)250g cream cheese200cc/ml fresh cream/plain yogurt2 sudu besar jus lemon3 sudu besar tepung gandum2 biji telur90g gula
tmbhan; biskut marie, butter or marjerin, jem blueberry yg mahal sket(sbb nak sedap)
ok, first, korang wat dulu de nye lapisan bwh tuh (nak sedap) hehe.. amik biskut marie(bukan keluaran morinaga tau sbb yg tuh tak halal, ade cik B**i) hoho.. then, blend smpai hancuss.. pastu, gorengkan dlm kuali ke frying pan ke biskut yg dah diblend tuh ngan butter or marjerin td.. goreng smpai agak2 de melekat satu same laen.. jgn smpai hangit tau.. pastu, bekas bakar kek yg dah disapu butter td tempek2 kan ngan biskut yg dah digoreng td tuh.. biar de padat ek.. then, utk kek pulak,Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi creamMasukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minitSetelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.ok, tyme nak hidang nnt, amik blueberry jam tuh, then bancuh sket ngan air panas .. sket je biar je camcair sket.. pastu, tuang kan je atas cheese cake anda.. lepas tuh anda ley la makan.. masam plus manis.. mmg mengancam.. huhu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment