Thursday, December 25, 2008

JAPANESE CHIPS COOKIES

200 gm butter
150 gm icing sugar
125 gm quarker oats
100 gm cornflakes
50 gm susu tepung
80 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
50 gm black current
50 gm cherry merah+hijau dihiris
1 biji telur
½ sudu teh vanilla
35 gm badam cincang
Secukup cherry utk hiasan

Cara-cara
Gaulkan black current, cherry merah+hijau yg dihiris, badam cincang, oats, cornflakes, quarker oats, susu tepung dan tepung gandum di bekas yang berlainan. Gaul gula dan butter sampai kembang sedikit tetapi jgn terlalu kembang krn nanti biskut berongga di dlm. Masuk dan pukul telur dan esen vanilla. Masukkan pula bersama black current, cherry merah+hijau yg dihiris, badam cincang, oats, cornflakes, quarker oats, susu tepung dan tepung gandum yang telah digaul tadi. Gaulkan bahan tadi hingga sebati dan menjadi satu adunan. Kemudian bentuk-bentukkan adunan mengikut citarasa diatas dulang pembakar dan bakar (Biasanya adunan dibentukkan menggunakan sudu dan garfu, dan dibentukkan terus diatas dulang pembakar).

No comments:

Post a Comment