ROSELLE, asam raya atau asam susur di kalangan orang tempatan merupakan tumbuhan industri dalam keluarga Malvacee. Tumbuhan berbunga merah dengan nama saintifik Hibiscus sabdariffa L dipercayai berasal dari Afrika Barat tetapi ada yang mendakwa ia berasal dari India. Di Negara ini, roselle ditanam secara komersial oleh pekebun kecil di Terengganu atas tanah baris dan berkembang di beberapa kawasan di Johor. Kaliks atau kelopak dari bunga roselle boleh diproses untuk mengeluarkan jus minuman, jem dan jeli.
Ia mengandungi kandungan vitamin C(asid askorbik) yang tinggi iaitu sebanyak 260-280 miligram (mg) bagi setiap 100 gram (g) kaliks kering.
Selain itu,setiap 100g kaliks segar mengandungi 2.85 ug vitamin D,0.04 mg vitamin B1, 0.06 vitamin B2 dan 0.05 mg vitamin B2 kompleks.
Roselle merupakan tanaman semusim dengan pokok bersaiz renik dan boleh tumbuh pada ketinggian 205 sentimeter (cm).
Tempoh hayat ekonominya ialah enam hingga 10 bulan dan pada masa itu beberapa cabang akan keluar dari batang utama.
Batangnya berwarna merah gelap dan biasanya pokok akan lodge semasa matang kecuali pangkasan dibuat.
Daunnya berwarna hijau dan semasa peringkat awal, daun berbentuk bujur dan bertukar ke bentuk tiga jari.
Pokok mula berbunga pada usia 45 hingga 60 hari selepas ditanam dan sekuntum bunga akan keluar pada setiap ketiak daun.
Buah roselle berwarna merah gelap dan akan matang pada umur 35 hari selepas bunga kembang.
Setiap buah akan mengandungi lima kaliks dan bercantum bersama di bahagian bawah bunga. Roselle hidup subur di tanah mineral dan tanah bris memerlukan pengairan dan pembajaan yang baik.
Penanaman
Penanaman hanya menggunakan biji benih, di mana biji disemai dalam bekas yang sesuai dan anak benih sedia untuk ditanam ketika berumur 10-15 hari.
Roselle ditanam di atas batas berukuran 60 cm di tanah bris dan 90 cm di tanah mineral. Ini akan memberikan kepadatan 7,400 pokok sehektar pada tanah mineral dan 11,100 pokok sehektar pada tanah bris.
Penanaman roselle di tanah bris memerlukan penggunaan baja organik seperti tahi ayam dan baja sebatian NPK 15:15:15 dan NPK 12:12:17:2
Pengairan
Sistem pengairan di peringkat ladang perlu dibina bagi menentukan paras air 60 cm dari permukaan.
Bekalan air tambahan melalui sistem pengairan renjis perlu dibina.
Penyakit kulat biasa menyerang ialah reput daun (Coniella musaiaensis var.Hibisci) dan reput batang (Phoina spp).
Kejadian ini mudah berlaku sewaktu musim hujan. Kawalan menggunakan racun kimia seperti Carbendazim pada 0.05 peratus adalah disyorkan.
Serangga perosak yang biasa menyerang roselle adalah bena hijau, kumbang dan kutu (Podogrica gemelle,Phylloreta spp.).
Pengawalan boleh dilakukan dengan menggunakan Deltamethrin, Fenvalerate atau Carbaryl.
Buah roselle cukup matang dan sedia untuk dipungut pada 20 hingga 30 hari selepas bunga kembang.
Pungutan buah roselle patut dilakukan pada selang tujuh hingga 10 hari untuk tempoh 50 hingga 60 hari.
Pungutan dilakukan secara manual dengan memotong buah menggunakan gunting.
Buah roselle perlu diproses dalam tempoh dua hari di mana buah dibuang kapsul untuk mendapatkan kaliks.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment