Thursday, December 25, 2008

Nasi Dhal

Bahan-bahannya:
100ml minyak masak
3 camca besar minyak sapi

Bahan A:
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih (di mayang halus)
4cm halia
4cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
3 kelopak bunga lawang
125 gm kacang hijau, buang kulit dan rendam selama 3 jam, toskan.
1 liter air
125 ml susu rendah lemak
2 camca besar serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
800 gm beras, basuh dan toskan.
Daun pudina goreng
Kismis goreng
Bawang goreng

Cara-cara menyediakannya:
1) Panaskan minyak dan minyak sapi.
2) Tumis bahan A hingga wangi.
3) Masukkan kacang hijau dan goreng hingga kekuningan.
4) Masukkan air, susu rendah lemak, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.
5) Masak hingga mendidih dan masukkan beras.
6) Masak hingga air kering dan nasi masak.
7) Senduk ke dalam pinggan hidangan dan hiaskan.

No comments:

Post a Comment