125 gm butter
½ cawan gula
½ cawan gula perang
½ camca teh esen vanilla
1 biji telur
1 ¾ cawan tepung naik sendiri
½ camca teh garam
125 gm coklat chips
60 gm serbuk badam
Cara-cara
Stir butter dgn gula n brown sugar smpai ½ kembang, jgn kembang sangat nanti biskut berongga di dlm. Masukkan kuning telur yg telah di pukul dgn esen vanilla (pakai sudu) kedlm adunan, kacau sbati. Pstu msukkan chip coklat dan badm kisar dan kacau sebati. Masukkan tepung , sikit demi sikit pstu kacau, kalau agak2 adunan keras tapi tepung tak habis lagi, jgn habiskan tepung, kalau tak habiskan je tepung tu.Pastu gunakan sudu kecik dan garfu utk masukkan dlm Loyang..tak yah cntik2, kaut pakai garfu lpas tu tolak pakai sudu ke Loyang..Bakar 150c selama 30 min tapi tengok kalau dah masak angkat tak perlu ikut masa.
REFRIGERATED
Bhn2 (utk 200 biji biskut)
Kuning telur 4biji
Esen vanilla 4 ½ sudu besar
Golden churn butter 2ketul(suhu bilik)
Brown sugar 16 oz
Bikarbonat 3 sudu teh
Tepung 28 oz
Hazelnut kisar 7 oz
Coklat hiris halus2 7 oz
Cara-cara
Kacau butter dgn brown sugar smpai sebati,masukkan kuning telur yg telah di pukul dgn esen vanilla (pakai sudu je) kedlm adunan, kacau sebati, lastly masukkan hazelnut dan coklat dan kacau dgn tangan sampai sebati, b4 that make sure, hazelnut dan coklat digaul sebati (dgn tangan), jadi mcm serbuk, tapi tak hncur sangat..pastu canai buat bentuk bulat dan pnjang mcm baulu gulung, make sure dlm dia padat, jgn ada rongga, bungkus dgn aluminium foil dan masukkan dlm freezer yg sebelah atas, biar beku 3jam, pastu keluarkan dan potong lebih kurang tebal ½ inchi , pastu cpt2 bakardlm suhu 150 c selama anggaran 30 min, jgn smpai doh lembik, kalau lembik masukkan balik dlm freezer.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment